Koti on yleisen uskomuksen mukaan maailman vaarallisin paikka. Tilastojen mukaan suurin osa tapaturmista ja onnettomuuksista sattuu kotona, tai sen välittömässä läheisyydessä. Sairastumiset, tapaturmat ja onnettomuudet voivat silti yllättää myös kodin ulkopuolella. Tässä artikkelissa on raakaa faktaa asiasta, jota yksikään matkailija ei halua ajatella suunnitellessaan omaa unelmamatkaansa.

Ulkomailla kuolee yksi suomalainen vuoden jokaisena päivänä. Osa heistä joutuu onnettomuuksiin, mutta suurin osa kuolleista kokee luonnollisen kuoleman. Eniten suomalaisia kuolee Espanjassa, noin 70 ihmistä vuodessa. Tämä selittynee suurelta osin maassa oleskelevien suomalaisten eläkeläisten suurella määrällä. Listalla toisena tulee Thaimaa, jossa kuolemantapauksia on vuosittain hieman vähemmän.

Suomen valtiota on turha odottaa hätiin, jos matkalla sattuu ja tapahtuu. Suomen konsulaatista saa neuvoja ja muuta apua, mutta ei kotiinkuljetusta. Mikäli matkailijalla on matkavakuutus, vakuutusyhtiö vastaa arkun kotiinkuljetuksesta koituvista kustannuksista tai paikallisista hautauskuluista. Matkavakuutus korvaa myös sairaanhoidon ja tarvittaessa potilaan kotiinkuljetuksen erityisjärjestelyistä aiheutuvat kustannukset. Euroopan alueella matkustettaessa eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa hoidon samoilla kustannuksilla, kuin paikallisille asukkaille. Kortin saa veloituksetta Kelasta.

Mikäli ongelmiin joutuneella matkailijalla ei ole matkavakuutusta, hän vastaa kustannuksista ja järjestelyistä täysin itse. Onnettomuus- tai sairastumistapauksissa välitön hoito potilaan hengen pelastamiseksi tehdään yleensä kyselemättä, mutta tämän jälkeen ei hoitoa heru, mikäli maksajasta ei ole tietoa.

Viime vuosina on uutisoitu useasta tapauksesta, joissa matkailija on joutunut onnettomuuteen ja riittävää matkavakuutusta ei ole ollut. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Terhi Lehtisen tapaus. Terhi joutui maaliskuun alussa vuonna 2011 vakavaan liikenneonnettomuuteen Kenian Mombasassa ollessaan moottoripyörätaksin kyydissä. Hän sai onnettomuudessa kallonmurtuman ja hänen aivoissaan oli turvotusta ja verenvuotoa. Parin viikon hoidon jälkeen sairaala vaati Terhiltä 15 000 euroa. Pantiksi sairaala otti hänen passinsa. Terhillä ei ollut varaa maksaa laskua ja hän ei päässyt poistumaan maasta. Muutaman viikon jälkeen ulkoministeriö kuitenkin antoi Terhille tilapäisen passin, jonka avulla hän pääsi matkustamaan Suomeen. Rahat kuluihin hän keräsi Suomessa olevilta sukulaisilta ja läheisiltä. Sairaalalasku jäi toistaiseksi maksamatta.

Terhi oli kuitenkin onnekas, koska hän pystyi matkustamaan. Taannoin mediassa oli esillä tapaus, jossa suomalainen nainen oli loukkaantunut Egyptissä kaasuhellaa käyttäessään. Hän oli niin huonossa kunnossa, että ei olisi itsenäisesti kyennyt matkustamaan takaisin Suomeen. Tämän lisäksi hänellä ei ollut matkavakuutusta kattamaan hoitokuluja ja kotiinpaluuta. Myös tässä tapauksessa sairaalalaskut olivat viisinumeroisia. Hänet kuitenkin saatiin lopulta lahjoitus- ja keräysvaroin kotiutettua ambulanssilennolla Suomeen. Tämä ei kuitenkaan enää auttanut, sillä hän kuoli Suomessa sairaalaan noin viikon kuluttua kotiutuksesta tulematta koskaan tajuihinsa.

Tuorein julkisuutta saanut kuolemantapaus on sunnuntailta, jossa suomalainen lääkäri sai surmansa veneonnettomuudessa Malediiveilla. Myös Thaimaassa on viime vuosien aikana sattunut useampia kohtalokkaita vene- ja liikenneonnettomuuksia, joissa on ollut osallisena suomalaisia matkailijoita.

Matkavakuutus maksaa muutaman kympin. Sen verran kannattaa maksaa jo pelkästä mielenrauhasta. Valittevasti kaikki eivät tee näin. Finanssialan keskusliiton julkaisun mukaan lähes joka kolmas suomalainen matkustaa ilman matkavakuutusta. Kun jotain sattuu, kustannukset voivat niin suuria, ettei matkavakuutuksen ottamatta jättämistä kannata edes harkita.