Matkailijat voivat kohdata reissuillaan kymmeniä erilaisia huijauksia. Yleensä huijarit ovat rahan perässä, mutta myös muitakin täkyjä löytyy.

Ystävällisyyden taakse kätkeytyy kierous

Varo yliystävällisiä ihmisiä, heillä on yleensä taka-ajatuksia auttamisen suhteen. Jos törmäät rautatieasemalla tai lentokentällä innokkaasti apuaan tarjoaviin ihmisiin, he ovat yleensä jälkikäteen vailla rahaa palveluksistaan. Pahimmassa tapauksessa he tarjoavat apuaan lipun ostossa, ottavat rahat ja häipyvät. Mikään pakko näille apulaisille ei toki ole maksaa, mutta helpommalla selviät kun et huoli heidän apuaan.

Omaa luokkaansa ovat oikeat rikolliset, jotka tarjoavat apuaan esimerkiksi pankkiautomaatin löytämiseen. Tällaisessa tapauksessa tunnusluku ja luottokortti saattavat hyvin nopeasti vaihtaa omistajaa.

Oikeasti auttamishaluisia ihmisiäkin toki on olemassa, mutta koskaan et voi tietää auttajan motivaatiota ja tarkoitusperiä. Varmimmin saat luotettavaa apua kun kysyt sitä itse satunnaiselta ohikulkijalta.

Epärehelliset taksikuskit

Taksikuskien on suhteellisen helppo huijata turistia, joka on juuri saapunut tuntemattomaan kaupunkiin. Viattomimmillaan taksikuski ajeluttaa turistia ylimääräisten mutkien kautta päämäärään isomman palkkion motivoimana. Turisti-raukka ei tätä välttämättä edes huomaa, ja jos huomaa niin mitä hän voi tehdä? Ei mitään. Tämän takia on tärkeää sopia matkan hinta etukäteen, tai perehtyä edes suunnilleen reitin pituuteen.

Taksikuskit saattavat ylipuhua sinisilmäisen turistin vaihtamaan alkuperäistä hotellisuunnitelmaa kesken matkanteon. Turistin alkuperäinen hotelli on saattanut taksikuskin kertoman mukaan olla täynnä tai se on joutunut yllättävään remonttiin, jolloin taksikuskin suosittelemaan vaihtoehtoon on helppo tarttua. Alkuperäinen hotelli on varmasti kunnossa ja varaus voimassa. Taksikuski vain yrittää saada provisiota kuljettamalla turisteja hotelleihin, joiden kanssa hänellä on jonkinlainen yhteistyösopimus. Tällaisessa tilanteessa kannattaa tiukasti pitää oma päänsä, ja jos ei muu auta niin vaihtaa taksia.

Valuutanvaihtajat

Vierasta valuuttaa käytettäessä turisti on pahimmillaan pihalla kuin lumiukko, varsinkin juuri maahan saavuttuaan. Tämä on otollista maaperää epärehellisille valuutanvaihtajille. Nämä kun saattavat tyrkyttää rahaa vaihtaessa väärennettyjä tai vanhentuneita seteleitä. Myös tahalliset laskuvirheet ovat yleisiä. Valuuttaa kannattaa vaihtaa mahdollisuuksien mukaan jo kotimaassa. Kohdemaan setelit kannattaa käydä läpi esimerkiksi Googlen kuvahaulla. Mikäli valuuttaa joutuu vaihtamaan kohdemaassa, kannattaa olla äärimmäisen varuillaan ja tarkkana.

Taskuvarkaat

Osa taskuvarkaista toimii yksin ja täysin huomaamatta. Osa pyrkii toimimaan tiimeissä. Heidän toimintansa perustuu häiriön ja hälinän luomiseen, jolloin turistin huomio keskittyy muualle hetkeksi. Tämän pienen hetken aikana turisti-raukka on jo putsattu.

Toinen yleinen keino on läikyttää kahvia tai muuta juomaa turistin päälle. Sotkua puhdistaessa lompakko lähtee helposti matkaan.

Osa taskuvarkaista on äärimmäisen taitavia, eikä paraskaan varautuminen aina riitä. Perusfraasia toistaen, älä pidä lompakkoa takataskussa. Pidä laukustasi kaksin käsin kiinni esimerkiksi ruuhkaisessa metrossa matkustaessasi.

Valepoliisit

Valepoliisit pyrkivät käyttämään auktoriteettiaan hyväkseen. Turistilla ei ole tarkkaa tietoa paikallisten viranomaisten ulkonäöstä tai toimintatavoista. Huijarit saattavat pysäyttää turistin kadulla tarkastusta varten ja pyytää esimerkiksi passia tai lompakkoa nähtäville. Tässä yhteydessä lompakko on helppo tyhjentää. Huijarit saattavat myös sakottaa turistia jostakin kuvitteellisesta asiasta.

Lomaosakehuijarit

Lomaosakehuijaus saattaa tulla sinisilmäiselle turistille todella kalliiksi. Yleensä huijaus lähtee liikkeelle siitä, että sinut pysäytetään kadulla arvontaa varten. Olet yllättäen voittanut esimerkiksi kuuden hengen lomamatkan välimeren lomakohteeseen. Seuraavaksi palkintoa pitää lähteä lunastamaan hotellista, missä pidetäänkin lomaosake-esittely. Kauppamiehet ovat kauppamiehiä ja puheella saa aikaan paljon. Hyväuskoisimmat saattavat hairahtaa lomaosakekauppaan siltä istumalta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että älä allekirjoita mitään mitä et ymmärrä ja jos allekirjoitat niin tee se vasta seuraavana päivänä. Suuremmat palkinnot ovat yleensä ainakin osittain huijausta. Voi olla, että kyseinen kuuden hengen lomamatka sisältää vain lomaosakkeen vuokran ilman veroja ja kuluja. Tämän lisäksi turisti joutuisi itse maksamaan lennot, verot ja siivouskulut.

Huijauksia on edellä mainittujen lisäksi tuhansia erilaisia, eikä niitä kaikkia voi millään luetella tässä. Terve järki on syytä pitää matkaillessa mukana. Liian neuroottiseksi ei huijausten suhteen saa kuitenkaan tulla, pitäähän matkailusta ja lomasta kuitenkin nauttia.