Iltasanomat uutisoi tänään lentäjän paljastamista 20 ilmasalaisuudesta, joita emme ole tienneet. Osa näistä salaisuuksista on vähintäänkin kyseenalaisia. Muutama kommentti salaisuuksiin liittyen, sillä asiat eivät ole aivan niin mustavalkoisia kuin Iltasanomat antaa ymmärtää.

1. Nouseeko viina paremmin päähän lentokoneessa?

Iltasanomien mukaan ei. Lentokoneessa ei kuitenkaan tule yleensä nautittua tarpeeksi nestettä, jolloin alkoholia sisältävän nesteen imeytyminen tehostuu ja tämän johdosta viina voi mennä paremmin päähän.

4. Miksi lentokoneiden vessoissa on tuhkakupit?

Iltasanomien mukaan lentokoneissa ei ole saanut sytyttää tupakan tupakkaa 15 vuoteen. Vielä muutamia vuosia sitten osa islamilaisten maiden lentoyhtiöistä salli tupakoinnin koneessa. Myös vessassa tupakointiin on tietyissä yhtiöissä suhtauduttu sallivasti tämän vuosituhannen puolella.

6. Voiko salama pudottaa lentokoneen?

Iltasanomien mukaan matkustajakoneeseen osuu salama noin kerran vuodessa. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, sillä keskimäärin jokainen lentokone joutuu salamaniskun kohteeksi vuosittain. Salamanisku voi aiheuttaa vaurioita koneeseen. Yleensä ne ovat täysin vaarattomia, sillä lentokoneen suunnittelussa on otettu huomioon salamaniskun vaikutukset. Kone kuitenkin tarkistetaan jokaisen salamaniskun jälkeen.

7. Räjähtääkö kone jos siellä ampuu?

Iltasanomat ei suoraan kerro mitä tapahtuu, jos koneessa ampuu. Kone ei räjähdä, mutta mikäli onnistuu saamaan runkoon reijän, koneen paineistus kärsii ja kone joutuu laskeutumaan alemmalle lentopinnalle välittömästi.

8. Onko totta, että kaikkien pitää istua, kun lentäjä käy vessassa?

Iltasanomat väittää kivenkovaan väittämän olevan totta. Itse en muista yhtään tilannetta omilta lennoilta, jossa matkustajat olisi istutettu alas sen takia, että kapteenilla on pissahätä. Liekö kyseessä amerikkalainen tapa?

10. Onko hätäuloskäynnin kohdalla istuminen turvallisempaa?

Iltasanomat väittää, ettei sillä ole merkitystä. Uskallan olla eri mieltä. Hätäuloskäynnin kohdalla istuminen ei toki ole tae selviytymisestä onnettomuustilanteessa, mutta ei nopeasta ulospääsystä haittaakaan ole.

12. Vilustuuko lentokoneessa todennäköisemmin?

Iltasanomat ei vastaa väittämään lainkaan. Lentokoneen tehokas ilmastointi voi toki aiheuttaa vilustumisen. Tätä edesauttaa lentokoneen todella kuiva ilma, joka ärsyttää limakalvoja.

14. Voitko imeytyä ulos vessanpöntöstä?

Olen samoilla linjoilla Iltasanomien kanssa siitä, että vessanpöntön kautta ei ole mahdollista imeytyä ulos. Tämä johtuu yksinkertaisesti jo siitä, että vessanpönttöön joutuvat jätökset eivät lennä taivaan tuuliin, vaan menevät lentokoneen jätesäiliöön.

19. Miksi koneiden ikkunansuojat avataan laskeutuessa ja noustessa?

Iltasanomien mukaan käytäntö johtuu siitä, että pelastajat näkisivät paremmin koneen sisälle. Tämä on varmasti totta, mutta suurin syy on se, että matkustajat näkevät ulos onnettomuustilanteessa ja osaavat toimia tilanteen vaatimalla tavalla.