Vieläkö muistat ärsyttävän tarttuvan lallatuksen Hassen Matkojen TV-mainoksesta?

Hyppää Hassen, hyppää Hassen, hyppää Hassen siivelle, hyppää hyppääää

Hans Westerback perusti Hassen Matkat vuonna 1979. Hassen ensimmäiset tilauslennot lennettiin Turusta Rhodokselle. Hasse pysyi suurimpana yksityisenä suomalaisena valmismatkanjärjestäjänä aina vuoteen 1997 asti, jolloin se yhdistyi Fritidsresorin kanssa. Fritidsresorista tuli yhdistymisen myötä Suomen valmismatkojen markkinajohtaja yhdessä Aurinkomatkojen kanssa.

Hassen Matkat oli tunnettu järkevistä kohteistaan ja kilpailukykyisestä hintatasostaan. 1980-luvulla Hassen Matkat oli Suomen halvin seuramatkatoimisto. Hintataso perustui hyvään yhteistyöverkostoon ja pitkälle vietyyn kilpailutukseen. Nykyään matkatoimistot saattavat käyttää tilauslentoihinsa lähes mistä päin maailmaa tahansa olevia lentoyhtiöitä, mutta Hasse teki sen jo 80-luvulla. Hasse käytti tilauslennoillaan mm. belgialaisia, islantilaisia, kyproslaisia ja turkkilaisia lentoyhtiöitä.

Rantakohteiden lisäksi Hassen tarjonnasta löytyi kaupunkilomia. Hasse aloitti 1980-luvun puolivälissä matkat Brysseliin, josta halukkaat saattoivat jatkaa bussilla Pariisiin. Pariisin kohdepäällikkönä ja bussioppaana Brysselin ja Pariisin välillä toimi sittemmin Mika Häkkisen kanssa avioitunut ja eronnut Erja Häkkinen!

Pahat kielet kertovat, että eksoottisten lentoyhtiöiden käyttö ei aina ollut täysin ongelmatonta. 1980-luvun loppupuolella Hassen käyttämän kyproslaisen lentoyhtiö Airfastin lentokone joutui suomessa lentokieltoon, sillä se oli suomalaisviranomaisten mielestä liian huonossa kunnossa. Lentokielto sai alkunsa, kun osa Airfastin lentokoneen ohjainspoilerista vääntyi laskeutumisen aikana. Koneen libanonilaismiehistön mekaanikko yritti korjata vikaa laskeutumisen jälkeen mm. lekaa hyväksikäyttäen. Sivusta seuranneet ilmoittivat korjaustavasta viranomaisille, jotka aloittivat tarpeelliset toimenpiteet. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseinen lentokone oli poistettu aikoinaan USA:n rekisteristä, koska sitä ei oltu katsastettu. Helmikuussa 1988 turkkilaisen Talia Airwaysin Boeing 727 törmäsi miehistön virheen seurauksena vuoreen Kyproksella. Kyseisen koneen olisi ollut lähipäivinä tarkoitus hakea Hassen turisteja Helsingistä. Onnettomuuksia ei Hassen tilauslennoilla eksoottisista lentoyhtiöistä ja kustannussäästöistä huolimatta onneksi tapahtunut.

Hassen Playa del Inglesissä kuvattu TV-mainos